Annons

Annons


Feminas chefredaktör: ”Kraften är enorm när vi gör gemensam sak”

16a31066539865937f2778bf09223b51

Eller hur? Bilden togs under en demonstration i Polen där tusentals kvinnor protesterade mot ett förslag att förbjuda abort. Foto: Pinterest.

Vi är rätt många som kan hålla med kvinnan med plakatet ovan. Att vi år 2017 fortfarande behöver argumentera för kvinnors rättigheter är ofattbart nedslående … men samtidigt mer angeläget än någonsin.
Och ingenting kommer gratis. Jag kan inte låta bli att tänka på suffragetterna som protesterade i två år (!) utanför Vita huset innan president Wilson gav med sig, och USA:s kvinnor äntligen fick rätt att rösta. Året var 1919. Här i Sverige togs beslutet samma år och 1921 kunde både kvinnor och män delta i ett riksdagsval första gången.
Framstegen har varit många – liksom bakslagen och utmaningarna. I dag sitter en kvinnofientlig mobbare på världens mäktigaste ämbete och det är ett sorgligt tecken i tiden. Men det saknas inte motreaktioner. När uttalandet ”grab them by the pussy” läckte ut satte The Pussyhat Project fart på stickorna och initiativet blev en färgstark protest mot sexistiska påhopp. Demonstrationerna, som har engagerat tusentals, visar vilken enorm kraft det ligger i att göra gemensam sak.

Annons
5062e1f9c45be7ee4a06e75f81e91444

Ett hav av ”pussy hats” på frammarsch. Foto: Pinterest.

Att kvinnor ständigt förändrar världen har vi tagit fasta på i vår nya reportageserie. I varje nummer av Femina uppmärksammar vi kvinnor som på ett eller annat sätt får klotet att snurra åt rätt håll. Som journalisten Sheryl WuDunn eller psykologen Kelly McGonigal. I senaste numret (som finns i butik nu) kan du läsa om advokaten Polly Higgins, som kämpar för att vi ska få en internationell lag som gör medveten miljöförstöring till ett brott.
Inför kvinnodagen förra året samlade jag några av mina favoritcitat här på bloggen. I år vill jag gärna upprepa budskapet från ett av vårens mest omtalade plagg. Diors första kvinnliga designer, Maria Grazia Chiuri, lät sig inspireras av författaren Chimamanda Ngozi Adichies bok när hon konstaterade: We should all be feminists. Sällan har ett tryck på en T-shirt känts mer aktuellt – och nödvändigt!

summer-2017-collection

T-shirten alla talar om. Foto: Dior.

LÄS OCKSÅ


1 kommentar

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar