Annons

Annons


”Tillsammans gör vi skillnad”

Det fanns de som var oroliga. Om nu kvinnan gick från hemmet för att rösta … ja, då lämnade hon ju både plikter och barn åt sitt öde. Det var ett av många argument mot kvinnlig rösträtt i debatten för nästan hundra år sedan.
Tack och lov fanns det fler bejakare än belackare i frågan och 21 maj är det 97 år sedan svenska kvinnor fick rätt att rösta. 1919 togs beslutet och 1921 kunde både kvinnor och män delta i ett riksdagsval för första gången.

Annons

B1_Oc_1916_20

I dag har vi kommit långt, men det finns mycket kvar att göra.
Vad sägs om lika lön för lika arbete till exempel? Eller rätten att bestämma över sin egen kropp? Att få leva ett liv utan kränkningar och våld?
När vi talar om jämlikhet är det också självklart att vi blickar ut i världen. Förra året enades FN:s medlemsländer om de nya globala utvecklingsmålen. De handlar om allt från att utrota fattigdom och bekämpa klimatförändringar till att stärka kvinnors rättigheter runt om i världen.

Ett rättvisare samhälle börjar med möjligheten för alla att gå i skolan. Foto: Actionaid.

Ett rättvisare samhälle börjar med möjligheten för alla att utbilda sig. Genom ActionAid kan du till exempel ge bort ett skolår.

Ojämlikhet cementerar fattigdom och därför är rätten till utbildning för alla en förutsättning för att kunna bygga ett demokratiskt samhälle. Precis som möjligheten för var och en att kunna förändra sin egen livssituation.
Att hjälpa kvinnor att starta egna verksamheter har visat sig vara bland de säkraste och mest effektiva investeringarna när det gäller bistånd. Så varför inte hedra 97-årsdagen med att ge stöd åt en medsyster någonstans i världen?
ActionAid, We Effect och UNHCR är alla organisationer som på ett eller annat sätt har kvinnor och flickor i fokus. Och tillsammans gör vi skillnad. Eller som FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan har sagt: ”If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”.

Läs också!
”Var snäll – både mot dig själv och andra”
”Hon dog för att hon ville gå sin egen väg”
7 citat att lägga på minnet

citat-2

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar