Annons

Bra att veta när du handlar secondhand – mina 5 bästa tips

Foto: IBL/Shutterstock

Att årets julklapp blev ”det återvunna plagget” är inte bara en skräll – det är ett säkert tecken i tiden. Adjö bakmaskiner och VR-glasögon, dags för förnuft och eftertanke. Det var också så HUI Research (före detta Handelns utredningsinstitut) motiverade sitt val: ”Det speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö.”

Annons

En vintage Dior-väska som jag har hittat på Etsy. Bilden är från mitt Instagram-konto ullis_feminasverige där jag ofta visar secondhandfynd.

Och visst kan var och en av oss tänka mer cirkulärt. Mängder av textilier hamnar på soptippen i onödan varje år. Det är oändligt mycket bättre att laga, sy om, sälja eller ge bort kläderna. En undersökning som gjordes nyligen visar dessutom att mer än hälften av plaggen som vi svenskar har i våra garderober, inte har använts under det senaste året. Tänk så mycket nytta de kläderna skulle kunna göra om de skänktes till Emmaus eller Stadsmissionen i stället …

Ett av mina bästa köp är en Brides de Gala scarf från Hermès, som jag fann hos Erikshjälpen.

För att hitta rätt i begagnat-djungeln är det bra att tänka på några saker:

1) Ha alltid en lista tillhands på det du verkligen behöver – och det gäller all sorts shopping. På det viset undviker du onödiga spontanköp. Det är också ett utmärkt sätt att bygga sin basgarderob på.
2) Tid och tålamod – båda är nödvändiga när du letar secondhand. Det är ofta många klädställningar att gå igenom. Ibland har du tur och hittar flera guldkorn, ibland går man hem tomhänt.
3) Använd ögonen. Det vill säga granska plaggen noga. Kolla sömmarna och titta efter fläckar. Kvalitet lönar sig, även när du köper andrahand. Bedöm också storleken med ögonmåttet. Det är inte alltid märkningen stämmer eftersom storlekssystemet har ändrats under årens lopp.
4) Använd näsan. Varken rök- eller svettdoft är särskilt kul att komma hem med. Av en väninna har jag lärt mig att separera läder från kläder i garderoben hemma, det är ett bra sätt att undvika kvalmig loppisdoft.
5) Låt fantasin flöda! Kan man lägga upp eller sy om? Färga? Klippa av? Möjligheterna är oändliga.

Om du vill bli ett riktigt proffs håller Myrorna mikrokurser i konsten att se över sin garderob och handla secondhand. Mer information om det här. Lycka till!

Läs också: Cecilia Blankens Så lyckas du med secondhand-shoppingen och Redaktionens bästa adresser!


2 kommentarer till “Bra att veta när du handlar secondhand – mina 5 bästa tips”

  1. Uff det misstaget har jag gjort, att köpa något som har en lukt som sitter som berget. Man tänker att det ska gå bort i en tvätt men nejdå den är permanent ingrott i tyget.

    1. Lätt hänt – jag har också trillat dit på just det. Så på den punkten är jag inte optimist längre … (-:

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)


Annons


Laddar