Annons

Annons


Rensa garderoben – och tjäna en slant

Återanvända på rätt sätt kan avlagda textilier användas på nytt. Här i H&Ms kollektion Conscious.

Avlagda textilier förvandlas till ny och spännande design. Som plaggen ur H&Ms omtalade Conscious Collection till exempel.

För stor, för liten eller ett felköp redan från början? Kanske var det flera år sedan du över huvud taget bar klänningen eller byxan? Skälen kan variera, men en sak är säker: Att hänga kvar vid oanvända kläder är ingen smart idé. De tar upp plats och gör det svårare att organisera garderoben på ett vettigt sätt. Nej, bättre att sy om, sälja eller skänka bort. Om just detta skriver jag i min senaste krönika.

Annons
Kloka ord från en ikon i modebranschen.

Kloka ord från en ikon i modebranschen.

Varje år kastar vi runt 8 kilo textilier per person i Sverige. Det motsvarar 18 t-shirts, 12 skjortor och tre par jeans. Otroligt onödigt att fylla på sopberget när det finns alternativ som är bättre både för miljön och den egna plånboken.

* Flera kedjor tar numera tillbaka kläder i sina butiker. Lämnar du in ett begagnat Filippa K-plagg får du rabatt på nästa inköp. Även hos H&M kan du lämna in en påse med hemtextilier och kläder (oavsett märke) och få en rabattkupong.
* Leta efter klädbytardagar, bakluckeloppisar eller secondhand-affärer där du bor.
* Märkesplagg och it-accessoarer går numera att sälja på auktion. Lite inspiration får du här och här.
* På sex orter runt om i Sverige finns butiksloppisar där du hyr en försäljningsplats i en av företagets lokaler. Du tar själv hand om prismärkningen och ställer/hänger in varorna – och sedan sköter butikspersonalen resten. När hyrestiden löpt ut får du betalt för varor som sålts (och resten tar du tillbaka).

Eller varför inte bara göra en god gärning och ge kläderna till en hjälporganisation som Stadsmissionen, Emmaus, Myrorna eller Erikshjälpen? Då kommer dina före detta hyllvärmare också till nytta på ett alldeles utmärkt sätt.

Just den här klänningen från H&M Conscious Collection kommer ni att få se mer av i nästa nummer av Femina.

Just den här klänningen från H&M Conscious Collection bars nyligen av en känd smyckesdesigner under en fotografering för Femina. Se mer i nästa nummer!

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar