Annons

Annons


Missa inte retropärlorna i vinterns modeutställning!

Kerstin Bernhard

Kerstin Bernhard öppnade eget i slutet av 1930-talet.

Bland de sex miljoner (!) bilderna som finns i Nordiska museets arkiv gömmer sig många pärlor. Som fotografen Kerstin Bernhards foton från 1940-, 1950- och 60-talen till exempel. Utställningen Att fånga ögonblicket är en resa i både tid och stil, och måste vara den perfekta vinterutflykten för alla moderoade.

Annons
Dior, Paris 1949.

De många resorna till Paris etablerade Kerstin Bernhard som nyskapande fotograf. Här bilder från modehuset Dior i Paris 1949.

Accessoarer

Stilsäkra skor och accessoarer för FIM/Aili Pekonen 1959.

Kerstin Bernhard är egentligen mest känd som matfotograf, men började sin karriär som porträtt- och modefotograf. Hon utbildade sig i Berlin och fick därefter anställning hos berömda Ateljé Uggla. 1939 öppnade hon eget i Stockholm – och uppdragen skulle bli många och olika.

Idun

Hattmode för tidningen Idun 1952.

skor

Uppdrag för Löfsko 1950.

Under krigsåren arbetade hon främst med porträtt, som ofta hamnade på omslagen på välkända tidskrifter som Idun, Vecko-Journalen och Filmjournalen. I den aktuella utställningen visas närmare 70 porträtt och modebilder – både kända och okända – från 1900-talets mitt. Samtidigt släpps fotoboken Kerstin Bernhard på Nordiska museets förlag.

Skådespelerskan Viveca Lindfors, 1943. Pressbild för Nordiska museets utställning "Att fånga ögonblicket. Porträtt- och modefotografi av Kerstin Bernhard"

Skådespelerskan Viveca Lindfors fotograferad 1943.

Efter en resa till USA, där hon besökte Herald Tribunes provkök, väcktes intresset för matfotografi. Hennes sätt att arbeta i kombination med färgfilm gjorde därefter Kerstin Bernhard till en svensk pionjär inom området under 1950-talet.  Även de bilderna finns med i utställningen.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar