Annons

”Det är varken politiker eller andra som ska bestämma över kvinnors kroppar”

Idag är det hundra år sedan svenska kvinnor fick rösträtt. Inte helt utan motstånd för ”tänk om kvinnorna fattade fel beslut”? Jodå, så löd faktiskt ett av många motargument. Men 1919 förlorade belackarna och 1921 fick både kvinnor och män delta i riksdagsvalet. Det är en milstolpe i kampen för lika rättigheter och på alla sätt värt att uppmärksamma och fira.

Annons

Ett sekel senare – har vi ett jämställt samhälle? Så klart inte. Läs gärna mer om det här, men sammanfattningsvis pekar World Economic Forums senaste analys på att vi har mer än hundra år kvar till en jämställd värld (!). Dessutom är det oroväckande hur konservativa krafter just nu försöker vrida tillbaka klockan. Det senaste och kanske tydligaste tecknet är aborträtten, som står under attack världen över.

Annons

Många drar paralleller mellan det som händer nu och framtidsdystopin Tjänarinnans berättelse.

På så vis känns tv-serien The Handmaid’s Tale (som bygger på Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse) skrämmande nära. Vi talar om en dystopisk framtidsskildring där fundamentalister styr och kvinnor är slavar, som föder barn i statens tjänst. När verklighetens Alabama inför en lag som förbjuder alla aborter i delstaten – även om graviditeterna är följder av incest eller våldtäkt – är det med andra ord rätt givet att demonstranter klär sig som dramats karaktärer, i röda fotsida caper och vita huvudbonader.

Demonstration för fri abort i början av 70-talet. Abort blev lagligt i Sverige 1938 och 1974 kom den nuvarande svenska abortlagen. Foto: TT.

Antalet aborter blir inte färre med förbud, däremot skapar man grogrund för osäkra och farliga ingrepp, där kvinnors liv sätts på spel. Skälen att vilja avsluta en graviditet kan vara många. Sjukdom. Ålder. Livssituation. Oavsett vilket har ingen annan med orsakerna bakom att göra. (Borde för övrigt inte alla män som talar sig varma för en inskränkning av aborträtten istället använda kondom? Vasektomi?)

Varje enskild kvinna avgör vad som är rätt och fel för henne

För hundra år sedan var kritikerna till kvinnlig rösträtt oroliga över vår kapacitet att fatta viktiga beslut. Det är intressant att man faktiskt använder samma argumentation idag när det gäller abort. Det är till syvende och sist varken politiker eller andra som ska ha makten över kvinnors kroppar och framtid. Varje enskild kvinna avgör vad som är rätt och fel för henne. Aborträtten är en grundläggande rättighet – och precis lika självklar som rätten att rösta.


(Obligatorisk)


Annons


Laddar