Annons

Balenciaga i Borås – modeutställningen du inte vill missa!

Dovima med Sacha, fotograferade på Café Les Deux Magots, i Paris, 1955. Dräkt och hatt av Balenciaga. Foto: Richard Avedon ©The Richard Avedon Foundation.

Allas vår mästare. Just de orden använde Christian Dior när han skulle beskriva Cristóbal Balenciaga, spanjoren som kom till Paris i slutet av 1930-talet och snabbt blev dåtidens fixstjärna på den exklusiva couture-himlen. Hans namn är kanske inte lika känt som andra samtida designers, men faktum är att Balenciaga revolutionerade modet med sina djärva linjer och innovativa former.

Annons

Nu har du också möjligheten att se drygt 80 mästerverk på nära håll. Precis hundra år efter det att Bal

Annons

enciaga öppnade sin första ateljé i norra Spanien visas nämligen vandringsutställningen Balenciaga – Master of Couture på några få utvalda ställen i världen. Ett av dem – för övrigt det enda i Europa – är Textilmuseet i Borås.

Broderad aftonklänning i vildsilke från 1960-talet. ©Victoria and Albert Museum, London.

Aftonklänningen La Tulipe skräddarsyddes 1965 till Ava Gardner. Materialet är den speciella couture-varan gazar. ©Victoria and Albert Museum, London.

Jag var i Borås, som gäst på förhandsvisningen, och det är onekligen en fantastisk samling skräddarkonst. Fokus ligger på design från 1950- och 1960-talen, både plagg som syddes för de lyckliga få och exempel från massproduktionen. En av de berömda couture-kunderna var bland andra Hollywood-ikonen Ava Gardner (och hennes aftonkappa, som visas i en monter, hade jag gärna övertagit).

Elise Daniels tillsammans med gatumusikanter i en Balenciaga-dräkt. Bilden är tagen av Richard Avedon i Le Marais-kvarteren i Paris 1948. ©The Richard Avedon Foundation.

Till skillnad från de flesta andra modeskapare började inte Balenciaga med en skiss, han utgick från materialet: ”Det är tyget som avgör”, som han själv uttryckte det. Han var en skicklig mönsterkonstruktör och hittade ofta på avancerade lösningar, som också visas i utställningen.

Han var extremt skicklig i sitt hantverk och omtalat petig dessutom

När Balenciaga var som mest populär hade han fyra ateljéer för klassiskt skrädderi, fyra för klänningsskrädderi och två för modistarbeten. Han var extremt skicklig i sitt hantverk och omtalat petig dessutom. Det sägs att han var särskilt noggrann med ärmarna (de måste vara perfekta för att kunna få till den rätta passformen) och var han inte nöjd kunde man höra honom skrika la manga (ärmen på spanska)! Sedan fick plagget tas isär och göras om …

Cocktailklänning i babydoll-snitt från 1958. Materialen är crêpe de chine, satäng och spets. ©Victoria and Albert Museum, London.

Vi har Cristóbal Balenciaga att tacka för bland annat ballongkjolen, babydoll-snittet och säckklänningen, den senare väckte stor uppmärksamhet när den lanserades 1950-talet. På Textilmuseet kan man också se hur han har påverkat senare generationer av modeskapare: Hubert de Givenchy, Yves Saint Laurent, Yohij Yamamoto med flera.

Utställningen, som är producerad av Victoria and Albert Museum i London, är öppen till och med 21 april 2019. Om du vill ge bort ett besök i present – läs mer här!


(Obligatorisk)


Annons


Laddar