Dags att ladda upp med godis och gott fikabröd för man vet aldrig vem som ringer på dörren under julhelgen (förutom tomten). Hos våra duktiga bloggare finns det alltid en mängd olika läckerheter att välja mellan: ByDiadonna bjuder till exempel på godis med nötter och dadlar, Gröna skafferiet laddar upp med saffransbisco och Evelinas ekologiska serverar ttichokladkolaklubbor.
I vår familj är det framförallt min far som bakar.
Favoriten hos oss är en enkel glutenfri kaka, men de gröna små kirschbollarna (utan gluten) hamnar också högt på topplistan över småkakor:Kirschbollar
Ca 15 st
75 gram mandel
4-5 bittermandlar
125 gram smör eller margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 msk glutenfritt fint mjöl
1 msk potatismjöl
2 msk kirsch (körsbärsbrännvin)
grön karamellfärg
30-50 gram skållad, hackad mandel till formarna
gröna cherry- eller cocktailbär
Skålla, skala och mal mandeln.
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget, de båda mjölsorterna, mald mandel samt kirschen.
Färga smeten svagt grön med karamellfärg.
Smörj små släta aluminiumformar väl och beströ dem med hackade mandeln.
Lägg ett helt eller halvt bär i botten på varje form.
Fyll formarna till två tredjedelar med smet.
Grädda kakorna i 150-175 grader ugnsvärme i 15 minuter eller tills kakorna fått färg.
Stjälp upp dem genast.
Själv är jag rätt otålig när det gäller köksbestyr: Det ska gå fort och inte vara allt för komplicerat. Receptet från Hufvudsta Gård passar fint in på den arbetsbeskrivningen:
Chokladboll med smak av jul
100 gram smör, rumstempererat
100 gram havregryn
100 gram socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk espresso
1 msk sprit, mörk rom eller whisky
0,5 msk pepparkakskryddor (ingefära, kanel, nejlika, kardemumma) efter smak
Gör så här:
Se till att smöret är lagom tempererat. Häll i de torra ingredienserna och blanda runt i en bunke. Ha i espresson och spriten. Rulla i riven kokos.
PS! Det finns många utmärkta anledningar att äta just choklad. Läs mer här.