Annons

Annons


Mästerkocken Daniel Müllerns bästa nyårsrecept (och köksredskapet han inte vill vara utan!)

Daniel Müllern

Daniel Müllern har förverkligat en dröm.

Tycker du om att äta gott och längtar efter att få koppla av (och ur) en helg? Då är Villa Strandvägen i Ystad ett tips. Hotellet, som öppnade för några månader sedan, har bara sju rum och i restaurangen ryms inte mer än ett trettiotal gäster.
I det nyrenoverade huset (från 1899) delar dessutom krog och kök rum, vilket gör att gästerna kan följa kockarnas arbete i väntan på maten. Det är med andra ord en mindre – och högst personlig – verksamhet. Precis så som kocken och entreprenören Daniel Müllern vill ha det:
– Jag är en rastlös själ som alltid varit driven och strävat efter att gå vidare. Men detta är en dröm och något som jag velat göra länge. Här får jag sätta samman en unik meny, jobba med ett litet dedikerat gäng och skapa en atmosfär som alla gäster kan känna sig hemma i.

Annons
Restaurangen

Restaurangen har plats för ett trettiotal gäster.

Han har tävlat i Årets kock sju gånger och många följde honom i Kanal 5:s program Köksmästarna, som han vann. Nu i höst deltog han i TV 4:as succéserie Kockarnas kamp (där han skar sig illa i fingret och tvingades lämna). Men till vardags är han gastronomisk ledare för Ystad Saltsjöbad och numera också ansvarig för intilliggande Villa Strandvägen.

Villa Strandvägen med sina sju rum är långt ifrån stordrifternas hotell.

– Det är klart att min medverkan i tv har varit bra marknadsföring för oss. Samtidigt är jag väldigt öppen i mitt arbete och det tror jag också är en del av min framgång. Jag delar gärna med mig av min kunskap och mina recept. Det tycker jag att fler borde göra, det är ett sätt att driva branschen framåt.

Huset byggdes 1899

Huset, som byggdes 1899, är helt nyrenoverat.

Om du scrollar ner hittar du en av Daniels favoriträtter. Receptet passar bra som förrätt till nyår, exempelvis. Men först några råd på vägen till oss amatörkockar:

Matfilosofi:
– Gräv där du står! Det vill säga: Låt råvarorna tala för sig själva och behandla dem med respekt. Krångla inte till det …
Favoritredskap i köket:
– Kryddkvarnen! Den används i regel alldeles för lite. Jag rostar gärna hela kryddor och kör dem sedan i kvarnen – det blir helt annan grej.
Bästa rådet om du ska bjuda på festmat:
– Gör det inte för komplicerat, laga det du kan och är bra på. Hellre en vanlig men vällagad rätt, som kalops eller fiskgryta, än något som är svårt att få till.

Daniels nyårsrecept! Nykokt hummer med avokado, fänkål och grape

(10 personer)

3 levande humrar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
lite timjan
2 stjärnanis
2 dl matolja
2 röd grapefrukt
1 finhackad schalottenlök
½ röd chili
Kräm:
3 avokador
2 limefrukter
strösocker
salt
Till garnering:
2 fänkål
koriander
Beredning:
1. Koka hummern i väl saltat vatten i 6 min. Kyl i isbad.
2. Skala hummern. Lägg köttet åt sidan. Rosta skalen tillsammans med vitlök, tomatpuré, timjan och stjärnanis i lite av matoljan. När det har rostat ca 2 min slå på resterande olja. Låt småkoka i ca 30 min. Sila och låt oljan svalna.
3. Skär hummerköttet i ca 2 cm stora bitar.
4. Riv skalet på grapefrukten fint. Skär ut fina och skinnfria filéer och skär dem i små bitar. Pressa ur saften som blir i skalen och gör en vinägrett på den tillsammans med hummeroljan, det rivna skalet, finhackad lök och fint skuren chili.
5. Gröp ur avokadorna och kör dem i mixer till en slät kräm. Smaka av med rivet skal och saft av lime, socker och salt. Lägg upp i spritspåse.
6. Hyvla fänkålen riktigt tunt på mandolin och lägg i isvatten, ca 30 min.
7. Lägg upp allt vackert på portionstallrikar.

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar