Annons

Annons


Konsten att fynda

Som de flesta av er redan känner till så är jag en flitig besökare på auktioner och loppisar. Eller för att tala klartext, det är inte helt fel att kunna hitta vackra saker till bra priser. Jag gillar att fynda (precis som alla andra Smålänningar).

Annons

En sak som ständigt förvånar är hur mycket fin konst det går att hitta antikt. Både oljemålningar och grafiska blad av mindre kända konstnärer går ofta för en spottstyver. Och det behöver ju inte nödvändigtvis vara en Picasso för att konstverket ska passa på väggen hemma …

Några av de finaste sakerna som hänger i vårt hem är inropade på auktion.

Tavla ovanför bord och bukett i vas.

Tavlan ropades in för 350 kronor hos Helsingborgs auktionsverk. Upsala Ekeby-vasen är från samma ställe.

Konstverket på fotot ovan är gjort av Eva Hilda Elsa Jacobsson Holmberg. Hon föddes i början av 1900-talet, studerade vid Skånska målarskolan och kom så småningom till Paris. Där började hon arbeta som tecknerska åt de stora modehusen. Visst går det nästan att se när man tittar på de snabba, skissliknande penseldragen?

I hallen hänger det senaste köpet, en utställningsaffisch från Konsthallen i Landskrona. Den kostade 550 kronor med tjusig guldram och allt – också ett riktigt kap.

Ett fynd från 1960-talet.

1967 arrangerade Borstahusens konstförening utställningen i Landskrona .

En "helig hörna" på arbetsbordet.

En ”helig hörna” på arbetsbordet.

Men inte all konst hamnar på väggarna. Vackra bilder och gamla ramar kan bli stilleben på andra ställen, som här på fotot ovan. Både statyn och den lite större tavlan är köpta på loppis och står numera på skrivbordet. Det skiftar ofta utseende eftersom det ständigt dyker upp nya loppis- och auktionsfynd. För några månader sedan såg det ut såhär, då hängde tavlan till höger på väggen.

Här hittar du ännu fler auktionstips: Design på auktion och Ett lysande fynd.

 

 

LÄS OCKSÅ


4 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar