Annons

Annons


Feminas chefredaktör: ”Varje insamlat par glasögon ger en medmänniska ett nytt liv”

Glasögonen mäts upp, tvättas och sedan åker Optiker utan gränser ut till byar och förstäder för att dela ut dem. Både barn och vuxna får hjälp. Foto: Synoptik.

Sju flyttkartonger är redan fyllda – och jag misstänker att de snart blir ännu fler. Varje dag kommer det mängder av paket och vadderade kuvert med posten hit till redaktionen. Och så har det varit sedan artikeln om att vi samlar in glasögon till behövande i Sydamerika publicerades i februari.

Annons

Det ser ut att bli en rekordinsamling. Just nu förvarar vi alla inskickade bidrag i flyttkartonger.

Responsen har med andra ord varit enorm. Men, handen på hjärtat, jag är inte särskilt förvånad. Efter nästan tio år som chefredaktör för Femina vet jag att ni, alla våra många läsare, är oerhört engagerade och generösa. Bidragen kommer från hela landet (och från våra grannländer), de är omsorgsfullt inslagna och ofta finns det flera par glasögon i varje försändelse.

Varje dag tar vi emot mängder av paket och vadderade kuvert.

Det är inte första gången som vi samlar in glasögon tillsammans med Synoptik. Redan 2011 och 2013 fick vi in tusentals glasögon – som i sin tur har förändrat livet för lika många människor. Då kunde vi bland annat berätta om tioåriga Julia, som gick i femte klass. Det var först när hon började i skolan, som man förstod att hon hade problem med synen. Tack vare ett par skänkta glasögon från en Femina-läsare fick Julia hjälp, och samma möjlighet som sina kompisar, att följa med i undervisningen.

Julia i Nicaragua fick ett par glasögon från vår förra insamling.

Berättelsen om Julia är bara en av många. Och det är just det som är så magiskt med projektet, att varje insamlat glasögonpar innebär ett helt nytt liv och helt nya möjligheter för en annan människa. Tanken var att nästa hjälpresa skulle gå till Peru nu i vår, men på grund av de stora regnmassorna och översvämningarna som har drabbat landet är den framflyttad till i höst.
– Det var ett tråkigt beslut, men nödvändigt med hänsyn till läget i landet och våra medarbetares säkerhet. Med raserade vägar och broar hade vi inte kunnat genomföra biståndsresan som planerat och nått ut till dem som behövde vår hjälp, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik. Vår plan är att åka i september när regnperioden är slut.

Om du vill bidra finns det med andra ord fortfarande tid. Skicka i så fall glasögonen till Femina, Aller media, 209 70 Malmö. Märk paketet eller kuvertet med Glasögon till Peru.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar