Annons

Därför finns inte rosa med i regnbågsflaggan

Regnbågsflaggan är en av våra mest kända och omtyckta symboler och i dagarna vajar den på fler ställen än vanligt. Pridefestivalen i Stockholm fyller 20 år och firandet håller på hela veckan, bland annat med ett rekordstort antal seminarier.
Första gången den färgstarka flaggan syntes i offentliga sammanhang var sommaren 1978. I januari samma år hade en öppet homosexuell man, Harvey Milk, för första gången valts till ett politiskt ämbete i Kalifornien. Det var också Milk som bad konstnären och aktivisten Gilbert Baker att skapa en symbol som representerade gayrörelsen. Eller som Baker senare sa i intervjuer:
– Vi behövde något som kunde uttrycka vår glädje, skönhet och kraft.

Annons

Färgstarkt budskap på svartvit T-shirt. Tröjan Rainbow Freedom kostar 250 kronor hos efvaattling.com.

I den första versionen som Baker sydde ingick åtta ränder. Rosa, rött, orange, gul, grön, turkos, blått och lila. Men i takt med att den blev allt mer populär och började massproduceras försvann två av färgerna. Rosa togs bort eftersom tyget var svårt att få tag på och därmed dyrt att använda. Turkost ströks med tanke på att antalet ränder skulle vara jämnt.

Skål för mångfald, stolthet, respekt och tolerans! För varje såld flaska av True Colours Cava går fem kronor till Regnbågsfonden som kämpar för HBTQ-personers rättigheter. Nr 78045 och pris 99 kronor.

PS! Hör Harvey Milks mest berömda tal, You Cannot Live on Hope Alone, här:


(Obligatorisk)


Annons


Laddar