Annons

Därför är det viktigt att misslyckas

J.K. Rowling har inte alltid varit den omsusade författaren som hon är i dag. FOTO: IBL.

Den är tunn och snabbläst, men innehållet stannar kvar länge i tankarna. Så skulle jag enklast beskriva läspärlan Väldigt bra liv (W&W). De knappt 80 sidorna är ursprungligen ett tal som J.K. Rowling höll på Harvard Universitetet i USA och bokens undertitel säger det mesta om budskapet: Om fördelen med att misslyckas och vikten av fantasi.

Annons

J.K Rowling behöver vi väl inte orda så mycket om, ni känner igen namnet bakom de hyllade Harry Potter-böckerna. Serien har sålts i över 500 miljoner exemplar, översatts till 80 språk och resulterat i åtta filmer. En formidabel succé som har gjort författaren både ekonomiskt oberoende och världsberömd. Men J.K. Rowlings liv har inte alltid sett ut som det gör idag.

Man kan aldrig lära känna sig själv eller styrkan i sina relationer förrän båda har prövats av motgångar

I boken berättar hon om hur hennes äktenskap rasade samman och hur hon i ett slag blev både ensamstående mamma och arbetslös. Det är också här resonemanget om ”misslyckanden”

Annons

kommer in i bilden. Eller som hon själv skriver: ”Man kan aldrig lära känna sig själv eller styrkan i sina relationer förrän båda har prövats av motgångar. Den vetskapen är en sann gåva, även om den är smärtsamt vunnen, och har varit mer värdefull än alla andra kvalifikationer som jag någonsin har förvärvat”.

Att hamna på botten blev helt enkelt en möjlighet för J.K. Rowling att resa sig och fokusera på det hon verkligen ville. Nämligen skriva. ”Om jag hade haft framgångar med något annat, hade jag kanske aldrig uppbådat den målmedvetenhet som krävdes för att lyckas på den enda arena där jag verkligen hörde hemma”. I kapitlen om fantasi utvecklar hon sedan hur just den kan vara en hjälp till förändring, också i ett större perspektiv.

De många klokskaperna gör boken till en fin present att ge till nära och kära

Som ni redan vet hittar jag mina lässtunder på tåget mellan Helsingborg och Malmö. Rowlings tal hann jag avverka på en tur (okej, det var signalfel och stopp i trafiken). Men det är som bekant inte antalet ord som räknas utan vad de säger. De många klokskaperna gör Väldigt bra liv till en läsupplevelse – och en väldigt fin present att ge till nära och kära. Själv fastnade jag särskilt för denna raden: ”Vänner har ett värde som är avsevärt högre än priset på rubiner”.


(Obligatorisk)


Annons


Laddar