Annons

”Hon dog för att hon ville gå sin egen väg”

En grönskande oas i Uppsala till minnet av en ung, modig kvinna.

Fadimes park i Uppsala. Bilden är hämtad från mitt Instagramkonto @ullis_feminasverige.

Det var av en ren slump som jag hamnade i Fadimes park i Uppsala i somras. En liten grön oas med rosbuskar, en bänk och numera också en skulptur, till minnet av ung kvinna och hennes mod. Ni kommer säkert ihåg Fadime Sahindal, som mördades av sin egen far för tretton år sedan. Fadime blev hotad, misshandlad – och till slut dödad – bara för att hon ville leva sitt eget liv. Mörkertalet är stort, men enligt FN begås uppemot 5 000 hedersmord varje år.

Annons
Fadime.

Fadime blev ett offer för hederskulturen. På söndag är det Internationella flickdagen då just våld och diskriminering mot flickor och unga kvinnor uppmärksammas.

I helgen är det FN:s internationella dag för flickor. Dagen är till för att sätta fokus på och uppmärksamma flickors rättigheter – inte minst i utvecklingsländerna.
Att stärka flickors rättigheter är också ett sätt att utrota fattigdom. Får barnen en chans att utbilda sig kommer de i förlängningen att kunna påverka samhället. Men fortfarande saknas 62 miljoner (ja, du läste rätt) flickor i klassrummen. De slutar helt enkelt skolan på grund av trakasserier och övergrepp. Plan International arbetar för att stoppa våldet mot flickor i skolmiljön och de står bakom filmen här nedan. Ta en minut och titta på den:

Du kan hjälpa till genom att stödja kampanjen för att trygga flickors skolgång, läs mer på minlag.se. Du kan också plocka upp telefonen direkt och SMS:a Flicka till 72 909 så skänker du 50 kronor till Svenska FN-förbundet och deras insatser. Med rätt verktyg och förutsättningar är ingenting omöjligt. Eller som flickorna i filmen säger: ”Du har inte sett det bästa av oss ännu!”.

PS! I det nya numret av Femina, som finns i butik nu, kan du läsa om ett hoppfullt jämlikhetsarbete i utvecklingsländer.


(Obligatorisk)


Annons


Laddar