Annons

Glutenfria favoriter

Jag fick min diagnos för många år sedan och då var det lättare att hitta en nål i en höstack än att få tag på glutenfria produkter i närbutiken. Men mycket har hänt sedan dess – tack och lov!
Ändå är det inget som går upp mot hembakat. Min pappa, som lagar mycket mat och gärna bakar, svär alltid över det glutenfria mjölet: ”Det här är ju fullkomligt omöjligt att jobba med … det är som tapetklister!”. Ändå brukar det bli väldigt, väldigt gott till slut.
Här kommer receptet på en kaka han bakade och bjöd på i helgen. Helt sagolik!

Annons
Pappas specialare – försvinnande god!

Pappas specialare – försvinnande god!

Rolands glutenfria Katarinakaka

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl fin glutenfri mjölmix
1 dl kokande vatten
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i smeten.
Rör ner det kokande vattnet och rör till en slät smet. Häll i smord och bröad form,
grädda i 175° i ca 40 min. (Formen måste ha avtagbar kant.)

Koka under tiden ihop krämen, som ska bredas på båda bottnarna när kakan delats.
(jag brukar använda laxkniven,den är tunn och ganska lång)

125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Koka upp ingredienserna och låt sjuda en stund. Dela sedan detta jämt på båda bottnarna, lägg ihop – och så är det klart!
Den ”gosar till sig” (som pappa brukar säga) om den får stå över natten.
Florsocker siktas över vi servering.

Baka glutenfritt

Två bra val för alla som vill baka glutenfritt.

Glädjande nog har dessutom förlagen hakat på och det kommer alltfler spännande böcker med glutenfritt som tema. Här ovan är två tips för dig som vill testa nya recept: Friendly Bread – Baka glutenfritt av Karin Moberg och Oscar Målevik och Nytt fikabröd – Baka gott utan gluten av Jessica Frej och Maria Blohm.

Feminas bloggare Diadonna har också mängder av bra glutenfria recept. Vad sägs till exempel om amerikanska pannkakor med citronkräm? Mums!


(Obligatorisk)


Annons


Laddar