Annons

6 råd när du pratar näthat med barnen

Näthat är detsamma som mobbing. Men den pågår bara i andra forum.

Näthat är detsamma som mobbing men den pågår bara i andra och nya forum.

Det handlar om hot, elaka kommentarer, rykten, utfrysning och förnedrande bilder. Varje dag pågår det kränkningar mellan barn och ungdomar på nätet och som förälder är det inte alltid lätt att veta hur man ska agera. Jag har själv två tonårsdöttrar och vi pratar mycket om deras vardag – och inte minst om det som händer på nätet. Om du ska förstå ditt barns digitala liv måste du bli en del av det.

Annons

I en ny kampanj #snacka om hat är det möjligt för dig som förälder att ta del av barnens verklighet på ett väldig konkret sätt. Det är

Annons

Landskrona stad som har tagit initiativet och skapat en tjänst där man som förälder kan anmäla sig för att ta emot SMS under en vecka. Alla meddelanden som skickas ut är, sorgligt nog, baserade på autentiska SMS elever emellan. Och det är kränkande ord som ingen någonsin skulle behöva läsa (se filmen nedan). Syftet är dels att ge en inblick, dels att få fler att engagera sig i kampen mot näthatet. För det berör oss alla, oavsett var i landet vi bor.

Det kan vara svårt för oss vuxna att veta hur man ska agera om ens barn utsätts för näthat.

Det kan vara svårt för oss vuxna att veta hur man ska agera om ens barn utsätts för näthat.

En bra början är att ta upp ämnet hemma. Som en hjälp har BRIS ställt samman en utmärkt lista med saker att tänka på när du pratar med barnen:

* Lyssna. Barn vill ofta berätta. Ta dig tid och sätt dig ner en stund.
* Var nyfiken. Men visa respekt och var inte dömande.
* Testa. Be barnen visa sina favoritplatser på nätet och vad de gör där.
* Prata. Vad är bra och dåligt på nätet? Vad händer när någon är elak på nätet?
* Förbjud inte. Hota inte med att ta ifrån barnen nätet. Prata i stället om hur ni ska göra för att undvika det dåliga.
* Tänk på att unga har rätt till integritet och privatliv. Du behöver inte kunna allt och vara med överallt – det räcker ofta med att förstå hur det känns när någon annan är taskig, inte exakt hur det har gått till.

Läs mer om kampanjen, som är skapad av Garbergs i Malmö, på snackaomhat.se. Ta också några minuter och titta på filmen här nedan, den väcker många tankar.


(Obligatorisk)


Annons


Laddar